STILURI DE ARTE MARTIALE

Descriere generica a stilurilor de arte martiale pentru incepatori – scoala Kombat Spirit include elemente din Wushu (lupta semi sau full-contact), Krav Maga, Kickbox, Aikido.

Artele martiale sunt studiate in principal pentru 2 scopuri: pregatirea de competitii, si/sau insusirea tehnicilor de lupta pentru autoaparare. Contrar anumitor opinii, nu exista un stil de lupta perfect. Artele martiale se impart in sute de forme derivate in principal din Asia – pe scurt urmeaza cateva stiluri:

MUAY THAI (Boxul Tailandez) – arta martiala dezvoltata in Tailanda incepand cu secolul XVI. Este bazata pe lovituri de box, picioare, genunchi si coate. Exclude proiectari.

________________________________________

KARATE – stil de lupta japonez dezvoltat pt. prima oara in Okinawa in urma cu 2 secole. Foloseste blocaje, proiectari si lovituri rapide cu mainile si picioarele in puncte vitale.

________________________________________

WUSHU  (Kickbox Chinezesc) – sport de lupta nascut din artele martiale chinezesti. Include lovituri de box, secerari si lovituri complexe de picioare; spre deosebire de Kickbox si Muay Thai, Wushu include prize si proiectari dar exclude genunchi si coate. La nivel competitional, Wushu se imparte in Sanda sau Sanshou (full-contact), si QingDa (semi-contact). QingDa – lupta light-contact creata in special pentru copii/ tineri.

 * Proiectari care nu se regasesc in kickbox sau muay thai

.

Campionatul National de Wushu China (include lupte femei si barbati)

________________________________________

KICKBOX – sport de lupta hibrid care combina forme traditionale precum Muay Thai, Karate si Box; exclude proiectari si aruncari. A luat nastere in Japonia in anii ’50 si a fost preluat de SUA doua decenii mai tarziu; a devenit popular prin intermediul promotiilor televizate in SUA. Titlurile de campion sunt oferite de catre diverse organizatii private intrucat nu exista un campionat mondial pt. kickbox.

________________________________________

AIKIDO – arta martiala japoneza dezvoltata de Morihei Ueshiba. Cuprinde tehnici de autoaparare care combina proiectari, rasuciri de brate si luxari; bazat pe principii morale si spirituale, tehnicile Aikido prevad autoaparare fara a rani oponentul.

________________________________________

JIU-JITSU – arta martiala japoneza bazata pe lupta corp la corp pentru autoaparare, unde se folosesc proiectari, imobilizari si tehnici articulare. Din Jiu-Jitsu traditional s-au dezvoltat mai multe forme, inclusiv Jiu-Jitsu Brazilian.

________________________________________

ARTE MARTIALE MIXTE – mix de 2 sau mai multe forme traditionale de lupta. Exista diverse tipuri de arte martiale mixte (Jeet Kune Do, Sambo etc). In prezent, o forma populara este MMA (Mixed Martial Arts); in ciuda denumirii generice, MMA nu este singura forma de arta martiala mixta.

MMA – stil hibrid de lupta dezvoltat in SUA anilor ’90 special pt. competitii televizate; prin intermediul televiziunii prin cablu a devenit popular cu publicul. MMA este un mix de mai multe forme de arte martiale fara a avea o definite si reguli fixe, ceea ce rezulta in grad ridicat de violenta. Nu exista un campionat mondial de MMA; acesta este sustinut si promovat de diverse companii (UFC in SUA, BAMMA in Marea Britanie etc).

________________________________________